Wednesday, October 24, 2007

Timur fejlődése

Timur 2 éves szülinapja után megint voltunk a consultatiebureauban. Nem volt nagy dörgés. Lemérték súlyát, hosszát, kikérdeztek, hogy mit eszik, hogy alszik, mennyit tud beszélni, stb. Védőoltást eddig sem kapott és valószínűleg ezután sem fog. Ezt itt simán elfogadják. Otthon, Magyaroszágon ezt azt hiszem ki kellett volna balhézni. Szerencsére ilyen liberális országban élünk, itt mindenki azt tesz, amit akar.

Szóval ott tartottam, hogy a méretek megfelelők voltak. Timur kicsi, dehát ez nem baj, van még ideje megnőni. A fogállomány is szaporodott. Most már mind a 16 fog kinn van, csak még nem mind nőtt ki rendesen. Érdekes, hogy Timur nem nagyon szeret rágni. Az ételt is elég mohón, sokszor rágás nélkül nyeli le. Amikor ma hazajött a bölcsiből kenyeret kért és adtam neki egy jókora szelet oerbrood-ot. A belsejét megette és a kenyérhéjat visszaadta. Azzal már nem bajlódott. Nem tudom, hogy ez egyedi eset, vagy ma már nem szeretnek rágni az emberek. Pedig a rágóizmoknak is meg kell erősödniük. Vagy talán ezek az izmok nagyon hamar elfáradnak, valamit hallottam már erről. Na, minden esetre utána fogok járni ennek a rágás dolognak.

Ha megpróbálom besaccolni, akkor Timur kb. 50+ szót ismer, de lehet, hogy sokkal többet. Ha azt nézzük, hogy sok mindent már 2 nyelven is ismer, akkor ennek legalább a duplája. Nagyon aktív nyelvileg. Nagyon sokszor megismétli amit hall, ugyi, ismétlés a tudás anyukája... Már nemcsak a tárgyaknak vannak nevei, hanem a cselekedetek is nevet kaptak, de mondatot eddig még nem alkotott.

Timur változatlanul lelkesedik a könyvekért. 3 hetente kiveszünk a könyvtárból néhány könyvet neki. Igy van egy kis változatosság is. Timur bolondul az autókért is. Egy pár hete a speel-o-theekból kölcsönöztünk neki egy kis piros autót. Lábbal kell hajtani így erősödik is tőle. Ezzel járunk most a környéken bevásárolni, a parkba és a játszótérre. A műanyag kereke a betontéglából kirakott járdákon jókora zajt csap. A múltkor elhúzott mellettünk egy gördeszkás fiú, hasonló zajjal. Timur leállt és hosszasan nézett utána, hogy miféle járgány volt az.

Na, kb. ennyi. Ha eszembe jut még valami, akkor majd ideírom...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home