Saturday, September 29, 2007

Gyűrűfű

Falunézőben - Tündér major

Gyűrűfűre augusztus elején érkeztünk. Azért mentünk oda, mert Pisti, anya testvére, építőtábort szervezett ott a diákjainak. Gondoltuk ez jó alkalom lesz egy kis kikapcsolódásra és a találkozásra. Gyűrűfű a Mecsek egyik kis falucskája, mely a 60-as évek végére elnéptelenedett, mert a lakosok száma 200 alatt volt és a szocialista rendszer politikája nem támogatta az ilyen apró falucskák bekapcsolását az infrastruktúrába. Mivel nem kaptak bekötőutat az élet lelassult, és az emberek fokozotason más helyre költöztek. Mind a mai napig csak egy földes úton lehet bejutni, ami kb. 4 km hosszú. Az utat egy kis patak keresztezi, és van 3-4 kis híd is, melyeken nagyon óvatosan kell vezetni.

A Friedrich család cicái, márcsak Ottó, az apacica hiányzik, de ő óvatosabb volt az idegenekkel

Sanyi és a szürkemarha

Gyűrűfű ökofalu (info: http://www.gyurufu.hu/) és természetesen nincs tömegközlekedés, így a vonat a közeli vasútállomáson, Cserdi-Helesfán állt meg. Amikor leszálltunk Pisti még nem volt ott. A helység annyira pici, hogy még állomás épület sem volt ha jól emlékszem. Az az igazi, "in the middle of nowhere". Aztán kimentünk az útra. 10 perc alatt talán 1 autó halad el, de ez már reményt adott. Pisti is hamar odaért szalmakalapjában, majd beszálltunk az autóba és irány Gyűrűfű. Még innen is több falun kellett áthaladni, mire odaértünk. Viszont ott minden kárpótolt bennünket. A szép idő, a friss levegő, a madarak, a cicák, lovak, kecskék, az erdő, ahol Timurral egy nagyot sétáltunk.
Pacisímogatás

Az építőtáborba is benéztünk, Mátyás tartott egy előadást az Earthshipről, amit a fiatalok nagy érdeklődéssel hallgattak. Megismerkedtünk a falubeliekkel is.
Sajtkóstolás Sanyinál

Itt minden annyira más. Az emberek nyugodtak és barátságosak, nem panaszkodnak a rendszer miatt. Az állattenyésztéssel foglalkozók viszont rengeteget dolgoznak. Igen, a mezőgazdaság rengeteg energiát felemészt. Szinte nincs is másra idejük. Viszont nincs tv, nincs tömeg, és a politikai élet eseményei is csak szűrön keresztül jutnak el. Persze azért van internet és ezen keresztül az egész világ kinyílik a helyiek számára. Sanyi Shepherd, aki kecskékkel foglalkozik meglepően sokat tudott a világ eseményeiről. Igazi filozófus!

Sanyi és kutyája

0 Comments:

Post a Comment

<< Home